Family links

Mijn zoon van 10 heeft sinds een paar maanden een mobieltje, een wat ouder maar nog gangbaar model van zijn Oma. Leuke Ajax stoothoes eromheen en gaan, Seven Nation Army als ringtone en een foto van Tadic als achtergrond. Zo gaat dat tegenwoordig. Om te zorgen dat het enigszins veilig en onschuldig zou zijn om te beginnen, dacht ik eerst aan beperkingen opleggen aan de telefoon. Zodoende kwam ik uit bij Google Familylink

Installeren

Google Familylink installeerd automatisch op je eigen telefoon bij het aanmaken van een Google account voor je jonge kind op diens mobieltje. Daarmee linked Google jouw account aan die van hem, in een ouder-kind relatie. De app wordt op mijn en zijn telefoon geïnstalleerd en je kan restricties instellen.

Restricties

Mijn zoon mag tussen 7 uur 's ochtends en 19u 's avonds maximaal 2 uur op zijn telefoon. Hij moet eerst toestemming vragen voor apps met een leeftijdsgrens, dat is zo'n beetje alles. Voor de social media apps moet je een account hebben, en daarvoor moet je minimaal 13 zijn (ik kwam hierachter toen ik van Facebook afwilde en mijn geboortedatum naar onder de 13 probeerde te zetten om hem instant te laten verwijderen). De meeste spellen hebben ook een betaaloptie, wat ook maakt dat je een bepaalde leeftijd moet hebben. Je kan als ouder op de telefoon van je kind gelijk toestemming geven, met je password. Ook is het mogelijk in-app aanschaf goed te keuren. Mijn zoon is gek van Brawl Stars en mag van zijn zakgeld af en toe een aankoop doen. Dit wordt dan via de creditcard in mijn Google account verrekend. Hij kan dat zelf niet goedkeuren.

Bij Google Familylink zijn de restricties het zwaarst onder de 13, daarna kan je de touwtjes wat meer laten vieren. Ze kunnen onder de 13 ook niet op Youtube. De app installeren lukt niet, in de browser worden ze geredirect naar Youtube Kids, en dat heeft een zeer beperkte bibliotheek aan videos. Ik heb Tyg wat ouder gemaakt zodat hij Youtube kan kijken. We monitoren dat al jaren, en dat gaat best goed.

Flexibel

Soms is het door omstandigheden nodig om de 2 uur te verlengen; dit kan via de app op mijn telefoon. Ik plus er in stappen van 5 minuten wat tijd bij, en bijna gelijk is dat geregeld.

Soft power

Je bent er niet met dit soort tech controle alleen, er moet ook opvoeding aan te pas komen. De welbekende 'netiquette' van vroeger; hoe je online te gedragen. Hier ben ik mij nog aan het inlezen. Omdat het zo'n groot gebied is, en ik zelf net de leeftijd had dat ik er spelenderwijs ingerold ben. Geen foto's delen, geen geld geven aan een vlogger, niet appen met mensen die je niet kent (alleen bekende contacts dus), geen telefoontjes aannemen van mensen die je niet kent. Etc. 

Zelfstandigheid

Je kan via de app veel activiteiten volgen, welke apps er gebruikt worden, hoelang etc. Ik heb mij voorgenomen niet teveel mee te kijken, al is dat wel verleidelijk. Het is geweldig om te zien hoe hij begint met Whatsapp met zijn Opa's en Oma's, andere familie. Hij begint foto's te maken. Hij kan de achtergrond anders instellen, zijn ringtone wijzigen etc. stap-voor-stap kunnen we hem zo op weg helpen.

Poesjes

Het schrikbeeld van elke ouder. De onschuld! Dit kan niet met Google Familylink geregeld worden. Wat je daarvoor moet doen, is de DNS settings aanpassen. Dit zal ik in een ander vlog beschrijven.Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving