Boekencast: The checklist manifesto

 Het boek "The checklist manifesto" van Atul Gawande is een interessante inleiding over het nut van checklist, maar helaas geen checklist om checklist te maken. Atul Gawande is een amerikaanse chirurg en schrijver. In het boek begint hij bij zijn ervaringen in ziekenhuizen. Met een rudimentaire checklist voor operaties, verbeterd de kwaliteit waardoor patiënten meer kans op overleven én minder kans op complicaties hebben. En het leverd besparingen op voor ziekenhuizen. Daarna verhaald hij over voorbeelden in de bouw. Hij betoogd dat er door toenemende complexiteit niet meer vertrouwd kan worden op één bouwmeester (chirurg of testpiloot) maar dat communicatie en checklist dit gat kunnen opvullen.

Hij wordt op een gegeven moment gevraagd door de WHO om een checklist te maken voor ziekenhuizen, die overal ter wereld zou werken. Daartoe duikt hij eerst de geschiedenis in. De eerste pre-flight checklist voor een vliegtuig werd gemaakt voor de Boeing B-17 Flying Fortress. Een testvlucht eindigde in een crash die makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Vandaaruit ontspint zich een verhaal met ervaringen met het ontwikkelen van de checklist, tests in ziekenhuizen overal ter wereld, met grote verschillen in beschikbare middelen. Het doel is een universele checklist te maken, die aan te passen valt aan de omstandigheden. Hij komt uiteindelijk uit bij Daniël Boorman, een ingenieur van Boeing die daar de "Checklist factory" leidt. Boeing maakt voor allerlei noodsituaties checklist, juist voor ervaren piloten. Er staan legio leerzame verhalen in het boek.

Uiteindelijk leidt de inspanningen tot een door de WHO gepubliceerde checklist, met stappen die voor narcose, voor de eerste incise én voordat de patiënt de kamer uitgereden worden gedaan. Daarmee is het verhaal niet ten einde, want acceptatie is er niet automatisch. Hij verhaald nog wat voorbeelden uit de financiële wereld, waar belegingsfondsen de checklist gebruiken om "met dezelfde skills betere resultaten te halen". Atul Gawande's eigen conclusie is, dat het niet zozeer de checklist zelf is, maar vooral dat mensen meer als team gaan samenwerken. Ik ga dit proberen toe te passen in mijn eigen vak.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

It's alive!

Do it your way