Kicking the bucket

 

Deze verzinkte vuilnisemmer ken ik nog uit mijn jeugd. Deze werden op gezette tijden aan de rand van de weg gezet, niet op vaste plekken. Een praktisch ontwerp, gemaakt van zink, een harde metalen lus aan de ene kant en een draag handvat. In gebruik tot ze werden vervangen door de eerste GFT bakken, de grijze en groen bak.

De vuilnisemmer was onderdeel van een heel afvalverwerkingssysteem, in 1902 door de in Zürich gevestigde J. Ochsner AG ontwikkeld. Het systeem bestond uit gestandaardiseerde vuilnisbakken en de bijbehorende vuilniswagenconstructies en was in het midden van de 20e eeuw wijdverbreid in Zwitserland.

De vuilnisbakken, ook wel  Ochsner-emmers genoemd, waren thermisch verzinkte plaatstalen emmers. Het meest opvallende ontwerpkenmerk was het scharnierende deksel met een lipje met een gat en een beugel aan de voorkant.

De vuilnisman hing de vuilnis emmer met de voorste beugel aan een haak onder het schuifdeksel van de vuilniswagen. Het gat in het deksellipje ging over een bout op het schuifdeksel. Als de hendel werd bediend en het schuifdeksel omhoog werd getrokken, ging het lipje mee. Hierdoor werd de deksel van de emmer geopend en werd deze tegelijkertijd gekanteld over de  beugel met de ophanghaak, zodat de inhoud in de vuilniskar kon worden geleegd. Meerdere tegelijk. Tussen 1926 en 1949 werd het overal in Zwitserland uitgerold.

Het systeem kwam in Nederland van de grond via de o zo Nederlandse NVRD, de vereniging voor gemeentelijke afval- en reinigingsdiensten in Nederland opgericht op 4 september 1907. De vereniging telde destijds 21 leden. Tijdens het interbellum (1931) vond de introductie plaats van de gratis standaard vuilnisemmer met deksel. In 1941 waren er al 250.000 vuilnisemmers (met een inhoud 33 of 55 liter) uitgegeven. Iedere nieuwe emmer werd geleverd met een gebruiksaanwijzing waarop ook het nummer van de emmer stond (of kon worden ingevuld). Regels en voorschriften zorgden ervoor dat gebruikers de emmers met krantenpapier bekleedden. Emmers met schade aan het dekselscharnier mochten niet gebruikt worden.

Het apart inzamelen van glas start in 1978 in Noord-Brabant. Vanaf 1980 wordt ook papier apart ingezameld en in 1981 wordt de eerste kringloopwinkel geopend in Dieren. De gescheiden inzameling van gft-afval werd in 1994 verplicht. Dit leidde uiteindelijk tot een steeds verder scheiden van de afvalberg, waar de Ochsner emmer niet meer in paste. Ze doen tegenwoordig tussen de 30 en 50 euro op Marktplaats.

Ook al is de emmer verdwenen, Ochsner bestaat nog. Op 8 april 2014 zijn de activa en passiva van J. Ochsner AG overgedragen aan Contena Handels AG (nu Contena-Ochsner AG) te Schlieren als gevolg van de fusie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

The signal came from inside the house

Pension tension