Waar komen die rare snoepjes vandaan? Ze zijn best prima, maar als je even verder kijkt, blijkt er een hele cultus achter te zitten. Neem de beroemde gummyberen van Haribo, een merk dat bij veel mensen direct herinneringen oproept. Vandaag focussen we puur op die beertjes, niet op het hele snoepassortiment.
Het verhaal begint bij Hans Riegel, geboren in 1893 in Friesdorf, bij Bonn. Na een opleiding tot banketbakker wordt hij partner in Heinen & Riegel. Op 13 december 1920 richt hij zijn eigen bedrijf op: HaRiBo, een afkorting van HAns RIegel BOnn. De productie start in een kleine keuken, met weinig meer dan wat suiker, een koperen pan, een marmeren plaat en een deegroller. Zijn vrouw Gertrud wordt in 1921 de eerste werknemer.
In 1922 bedenkt Riegel het snoepje dat de wereld zou veroveren: het dansende beertje, een fruitgummy dat later zou uitgroeien tot de iconische Haribo Goudbeer. Die eerste beertjes waren groter en slanker dan de huidige variant, en twee stuks kostten slechts één Pfennig — midden in een tijd van hevige inflatie in Duitsland.
In 1933 telt het bedrijf al 400 werknemers. Met een nieuw hoofdkantoor komt ook een nieuwe slogan:
“Haribo macht Kinder froh und Erwachsene ebenso.”
Vrij vertaald in het Nederlands: “Haribo maakt kinderen blij, ouders horen er ook bij” — een typische germanisme. De Engelse versie kennen we als: “Kids and grown-ups love it so, the happy world of Haribo.”
Haribo overleeft de oorlog. In de jaren daarna nemen de zonen van Hans het roer over. In 1950 werken er al 1000 mensen. Hans Riegel overlijdt in 1952. In 1960 verschijnen de moderne Goudberen, die het bedrijf definitief op de kaart zetten. In 1967 worden ze officieel als handelsmerk geregistreerd. De gummybeer is geboren — meer dan een snoepje, een cultproduct.
In de jaren ’80 en ’90 groeit Haribo verder. Het koopt onder andere Maoam, waarvan de naam staat voor “Mundet allen ohne Ausnahme” (vrij vertaald: Smaakt iedereen, zonder uitzondering). In de jaren ’90 volgt de overname van het Belgische Dulcia, bekend van marshmallowproducten als Soft-Kiss, Cocoballs en Rombiss. Die zijn vandaag te vinden onder de naam HARIBO Chamallows.
In 2007 viert de gummybeer zijn 85-jarig bestaan met een update: een zesde kleur en smaak, groen met appelsmaak.
En in 2020 bestaat Haribo precies 100 jaar. Het bedrijf is inmiddels actief in 10 landen, met 16 productielocaties en meer dan 7.000 medewerkers. De nieuwste fabriek staat sinds 2018 in Grafschaft (Rijnland-Palts), op een terrein van 27 hectare. Het bevat een ultramodern logistiek centrum, geavanceerde productielijnen en een hypermodern kantoor.
EmoticonEmoticon