De eerste voormalig President van de Verenigde Staten waar een 'mugshot' van is gemaakt.
De term mugshot vindt zijn oorsprong in het Britse woord mug, een informele benaming voor iemands gezicht. De eerste bekende toepassing van mugshot dateert uit het einde van de 19e eeuw en werd vooral gebruikt om een foto van het gezicht van een individu—vaak een crimineel—te beschrijven. De oorsprong van mug zelf gaat nog verder terug: het is afgeleid van het Scandinavische mugg, wat ‘mok’ of ‘grimas’ betekent.
De praktijk van visuele identificatie van personen bestond al vóór de komst van fotografie. Vroege pogingen omvatten tekeningen en beschrijvingen, maar halverwege de 19e eeuw bracht de Franse politieambtenaar Alphonse Bertillon een revolutie teweeg in het proces. Hij ontwikkelde bertillonage, een gestandaardiseerde methode voor strafrechtelijke identificatie met behulp van foto’s—de voorloper van de moderne mugshot.
Alphonse Bertillon en enkele "Bertillonages"
In de 20e eeuw werd de mugshot een essentieel instrument voor wetshandhaving wereldwijd, mede dankzij de technologische vooruitgang in fotografie. Vandaag de dag dienen mugshots als standaardmiddel voor identificatie en documentatie van personen die in aanraking komen met de autoriteiten. Ondanks hun functionele karakter blijft de term mugshot verbonden met de historische evolutie van criminele identificatiemethoden.
Een bijzonder voorbeeld hiervan is het Australische Justice & Police Museum, dat 2.500 politiefoto’s van criminelen uit de jaren twintig heeft vrijgegeven. Deze beelden—van moordenaars, bigamisten, dranksmokkelaars en prostituees—bieden een fascinerende inkijk in het Australië van de vroege 20e eeuw. Veel van deze zogenoemde 'speciale foto’s' werden genomen in de cellen van het centrale politiebureau in Sydney. Volgens curator Peter Doyle tonen ze vaak mannen en vrouwen die net van de straat zijn geplukt, nog steeds geanimeerd door de gebeurtenissen rond hun arrestatie.
William Stanley Moore. 1926. Opiumdealer./ Werkt met grote hoeveelheden nagemaakte opium en cocaïne./ Een werfarbeider; werkt samen met waterdieven en drugshandelaren.
Albert Stewart Warnkin and Adolf Gustave Beutler. 1920.
Mugshot van William Cahill, 30 juli 1923, centraal politiebureau, Sydney.
EmoticonEmoticon