Smile!

 

De eerste voormalig President van de Verenigde Staten waar een 'mugshot' van is gemaakt.

De term 'mugshot' vindt zijn oorsprong in de Britse term 'mug', een ander woord voor iemands gezicht. Het eerste bekende gebruik van "mugshot" dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het werd vooral gebruikt om de foto van het gezicht van een persoon te beschrijven, bijvoorbeeld dat van een crimineel. Het woord 'mug' zelf heeft een lange geschiedenis in de Engelse taal en is geëvolueerd van 'mugg', een Scandinavisch woord dat 'mok' of 'grimas' betekent.

Het concept van het vastleggen van het beeld van een individu voor identificatiedoeleinden gaat nog verder terug. Bij vroege pogingen tot strafrechtelijke identificatie waren tekeningen of beschrijvingen betrokken, maar de komst van fotografie bracht een revolutie teweeg in het proces. Halverwege de 19e eeuw introduceerde Alphonse Bertillon, een Franse politieambtenaar, een systematische methode voor het gebruik van gestandaardiseerde foto's voor strafrechtelijke identificatie, bekend als 'bertillonage'. Dit legde de basis voor de systematische mugshot zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Alphonse Bertillon en enkele "Bertillonages"

De wijdverbreide adoptie van mugshots door wetshandhavingsinstanties over de hele wereld kwam in de 20e eeuw steeds vaker voor als gevolg van de vooruitgang in de fotografische technologie. Tegenwoordig dienen mugshots als een standaardinstrument in het strafrecht en helpen ze bij de identificatie en documentatie van personen die in contact komen met wetshandhavingsinstanties. Ondanks hun utilitaire doel behoudt de term 'mugshot' een zekere informele charme en historische connectie met de zich ontwikkelende aard van methoden voor criminele identificatie.

Zoals hieronder enkele politiefoto's van Australische veroordeelden die in de jaren twintig en dertig door de politie zijn opgepakt wegens huiveringwekkende moorden, overvallen, inbraken en andere misdaden.

Het Australische Justice & Police Museum heeft 2.500 foto’s van criminelen uit de jaren twintig van de vorige eeuw vrijgegeven. De foto's van moordenaars, bigamisten, dranksmokkelaars en prostituees bieden een fascinerende inkijk in het leven in Australië aan het begin van de 20e eeuw.

Deze ‘speciale foto’s’ zijn meestal gemaakt in de cellen van het centrale politiebureau in Sydney en zijn, zoals curator Peter Doyle uitlegt, van ‘mannen en vrouwen die onlangs van de straat zijn geplukt, vaak nog steeds geanimeerd door de drama’s rond hun arrestatie’.

William Stanley Moore. 1926. Opiumdealer./ Werkt met grote hoeveelheden nagemaakte opium en cocaïne./ Een werfarbeider; werkt samen met waterdieven en drugshandelaren.

 

Albert Stewart Warnkin and Adolf Gustave Beutler. 1920.

 

Mugshot van William Cahill, 30 juli 1923, centraal politiebureau, Sydney.


Mugshot van Thomas Bede, 22 november 1928. Onderschrift: ‘Deze man weigerde zijn ogen te openen’.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

It's alive!