My definition of plagiarism

 


Helmut Geier (Hell voor zijn vrienden) groeide op in het landelijke Beierse district Chiemgau met een passie voor muziek, vooral punkrock. In de zomer van 1977 kocht Hell zijn eerste punkplaat - The Damned's DAMNED, DAMNED, DAMNED (1976) - vooral de energie en de rauwe, instinctieve kracht van de muziek trok hem aan. In 1978 draaide Hell een plaatselijke nachtclub. "Het was een club voor hippies", herinnerde hij zich later. "Ze haatten ons echt." Maar Hell's Night werd een populaire trekking en hij promoveerde naar het weekendslot van de club.

Toen hij begin twintig was, verhuisde Hell naar München om bij een computerbedrijf te gaan werken. Tegen die tijd was zijn soundtrack veranderd met rap (hij was een fervent verzamelaar van Red Alert- en Chuck Chillout-banden), zeldzame groove en electro. Toegang tot de importwinkels van München leidde hem uiteindelijk naar house en techno, hoewel de overheersende invloed op zijn sets op locaties als de Tanzlokal Grössenwahn voornamelijk een Britse versie van acid house was.

In 1992 werd hij uitgenodigd om te spelen op de Love Parade in Berlijn. Hij sloot zijn set af met een enkelzijdig wit label. Het nummer heette "My Definition of House"; een verbluffende combinatie van heavy-funk-percussie en wilde orkestratie. Zonder platencontract of distributie had hij de track zelf op de rails gezet. Gebaseerd op een cello-sample "ontleend" aan een theaterproductie van David Byrne en Brian Eno, was de track goed genoeg voor R&S-baas Renaat Vandepapeliere om hem ter plekke een platencontract aan te bieden. Hell had geen langdurige relatie met R&S. 

Dit trucje zou Hell nog vaker doen, het album Munich Machine bevatte veel pastiches van Moroder/Donna Summer nummers. Zelfs de titel had hij geript. Het album bevatte echter ook een elektronische bewerking van "Suicide Commando" door de obscure gitaarband No More uit Hanover, een single die Hell veel had gespeeld en symbolisch, de muzikale reis van Helmut Geier rond maakte.

Ik vind de genoemde nummers zelf te gek. Ook ik heilig "Beter goed gestolen, dan slecht verzonnen". Deze recente ontdekking doet niets af aan de waardering van het nummer.Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving