SilverCrest—dat naam klinkt misschien als een obscuur B-merk voor huishoudelijke apparaten. Goedkoop, met een verzorgd uiterlijk, maar zonder de verwachting dat het lang meegaat. Prima. Mijn eigen interesse was altijd beperkt, geen idee waar het te koop was of te bestellen. Maar ineens duikt het merk overal op, compleet met reclames en een cover van Tina Turner’s Simply the Best. Blijkt dus een huismerk van supermarktketen Lidl te zijn. Niet bepaald zuinig geproduceerd. Reclame voor een B-merk? Interessant.
SilverCrest: van white label naar hype SilverCrest is Lidl’s eigen merk voor huishoudelijke apparaten, en de afgelopen tijd zijn veel producten onder deze naam onverwachte verkoopsuccessen geworden. Een snelle scan leert dat er een enorme variëteit aan apparatuur onder het merk wordt aangeboden.
Historisch begon de bekendheid van SilverCrest met de Monsieur Cuisine Connect, een alles-in-één keukenmachine met WiFi. Vervolgens kwamen de hippe espressomachines, de standaard blenders, waterkokers, peper- & zoutmolens, broodroosters, mixers, mobiele airco’s, weegschalen, naaimachines, koffiemachines, torenventilators, airfryers, robotstofzuigers… en dan de complete stortvloed aan andere apparaten: van elektrische kookthermometers tot ramenreinigers, van chocoladefonteinen tot inductiekookplaten, van smart home apparatuur tot digitale schrijfblokken.
Je dacht alles te kennen? Lidl heeft je verrast. Ik wist niet eens dat sommige van deze apparaten bestonden. En dan laat ik nog uitvoeringen in verschillende kleuren en materialen buiten beschouwing.
Wat maakt deze apparaten bijzonder? Vooral de prijs. En de kwaliteit dan? Nou, de Monsieur Cuisine Connect staat bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Wat Lidl onderscheidt van bijvoorbeeld Amazon en AliExpress, is dat het fysieke winkels heeft. Daar kun je niet alleen de apparaten kopen, maar ook de ingrediënten die je erin gebruikt. De prijzen zijn laag genoeg dat het nauwelijks loont om ergens anders te zoeken. En dan het slimme spelelement: niet alle apparaten zijn altijd te krijgen. Net als andere Lidl-producten kun je pech hebben dat ze ineens weg zijn. Dus: zien is kopen.
SilverCrest begint een merknaam te worden. Misschien verklaart dat de reclamecampagne—ze willen een reputatie opbouwen die verder gaat dan ‘gewoon een huismerk’.
Wie produceert deze apparaten? Dat is niet eenvoudig te achterhalen, want Lidl is een ondoorzichtig bedrijf. De keten valt onder Lidl Stiftung & Co. KG, eigendom van het holdingbedrijf Schwarz Gruppe—die óók Kaufland bezit. Schwarz Gruppe is geen standaard concern, maar een netwerk van investeringsbedrijven die Duitse productiebedrijven beheren. Ze produceren alles, van sap tot chips, voor de eigen ketens. Maar waar worden deze SilverCrest-apparaten daadwerkelijk gemaakt?
Je zou denken: Duitsland. Maar Lidl ontkent noch bevestigt dat. Wel bekend is dat twee Duitse bedrijven achter de productie zitten:
Kompernass, fabrikant van diverse elektronische huishoudelijke producten
Hoyer Handel, een bedrijf dat onderdelen en accessoires verkoopt voor SilverCrest-apparaten
Betekent dat dat de productie ook in Duitsland plaatsvindt? Waarschijnlijk niet. De lage prijzen wijzen eerder op China.
Hoyer Handel heeft inkoopkantoren in Hong Kong en Shenzhen, en Kompernass heeft ook vestigingen in China. Lidl is een gesloten organisatie, dus het volledige zakelijke netwerk achter deze apparaten blijft een mysterie.
Schandaal: de verborgen microfoon Een affaire in Frankrijk in 2019 wierp wat licht op de herkomst van SilverCrest-producten. Onderzoekers van techsite Numerama haalden een Monsieur Cuisine Connect uit elkaar—en ontdekten een verborgen microfoon. Volledig functioneel en inschakelbaar, maar nergens vermeld in de officiële specificaties. Omdat de keukenmachine WiFi heeft, werd er gespeculeerd dat hij gehackt kon worden om consumenten af te luisteren.
Lidl verklaarde later dat de microfoon was ingebouwd omdat de machine oorspronkelijk ondersteuning voor Alexa zou krijgen. Die feature werd uiteindelijk geschrapt, maar het was te laat om de hardwarecomponent te verwijderen, dus bleef hij inactief achter. Wat wél duidelijk werd door de affaire: de productie vond plaats in China.
Een tweede schandaal: het plagiaat van de Vegan Milker Nog een incident: Lidl werd beschuldigd van plagiaat. Het Spaanse bedrijf Chufamix, maker van de gepatenteerde Vegan Milker (een apparaat voor plantaardige melkbereiding), klaagde Lidl aan. Terwijl het origineel op Amazon verkocht werd voor 35 euro, bracht Lidl een bijna identieke versie uit onder het white label Ernesto voor 9 euro.
De Duitse rechtbank gaf Chufamix gelijk. Lidl’s apparaat werd geproduceerd door een Duits bedrijf dat eigendom is van Lidl in China, wat opnieuw bevestigt waar SilverCrest-producten worden gemaakt.
EmoticonEmoticon