Silvercrest sidequest

Silvercrest, ik kende het vagelijk als zo'n B-merk voor allerhande apparatuur. Goedkopig maar op zich verzorgd uiterlijk voor een prijs waarvan je niet kon verwachten dat het lang meeging, prima. Mijn eigen interesse is beperkt, geen idee waar je het zou kunnen kopen of bestellen. Maar recent zijn er ineens reclames en blijkt het een merk van supermarkt Lidl te zijn. Niet zuinig geproduceerd, met een cover van Tina Turner's "Simply the best". Even op side quest om uit te zoeken wat hier nu speelt, B-merk is prima, white label ook. Maar, reclame voor een B-merk?

Wauw

SilverCrest is het white label van Lidl die zich toelegt op huishoudelijke apparaten, en de afgelopen tijd zijn veel van de apparaten met dit keurmerk een verkoopsucces geworden. Een korte scan leert dat er diverse apparatuur onder dat merk wordt aangeboden. 

Historisch is de Monsieur Cuisine Connect, een keuken apparaat dat zo'n beetje alles kan van koken tot kneden, met wifi. Daarnaast een hip espresso apparaat, de onvermijdelijke blender, waterkoker, peper&zout molen, broodrooster, mixer, mobiele airco, weegschaal, naaimachine, koffiemachine, torenventilator, airfryer, robotstofzuiger, elektrische kookthermometer, steelstofzuiger, slowjuicer, magnetron, grill, strijkijzer, oven, ventilator, smartwatch, wafelijzer, vleesmolen, stofzuiger, raamreiniger, handstofzuiger, melkopschuimer, stoomreiniger, aromadiffuser, chocoladefontein, keukenweegschaal, inductiekookplaat, föhn, smart home apparatuur, luchtpomp, vacuummachine, DAB+ radio, multihakker, rijstkoker, elektrische deken, tosti ijzer, ultrasoon reinigingsapparaat, smart stekker, pedicure set, eierkoker, selfie stick, pulsoximeter, ladyshave, zeepdispenser, baardtrimmer, bewegingsensor, keramische wandventilatorkachel, warmtekussen, eeltverwijderaar, inmaakketel, shiatzu massage apparaat, bloeddrukmeter, scheerapparaat, voedseldroger, gezichtssauna, broodbakmachine, massagegun, vleessnijmachine, sapcentrifuge, internetradio, ijsmachine, digitaal schrijfblok, neushaartrimmer, oorhaartrimmer, stekkerdoos, multipan, cellulitis massageapparaat, luchtontvochtiger, popcornmaker, epileerapparaat, gourmetstel, soundbar, elektrische kurkentrekker, koptelefoon, dia/negatiefscanner, ijsblokjesmachine, bluetooth stereo, digitale maatbeker, keukenradio, Teppanyaki grillplaat, draadloze muis, smoothiemaker, glasplaatverwarming, buitenstopcontactadapter, minivaatwasser, elektrische haard, luidsprekers, yoghurtmaker, wekkerradio, mini luchtkoeler, stofmijtzuiger, schouder warmtekussen, fondueset, soundtower, luchtreiniger, wokset, toetsenbord, convectorkachel, pastamachine, walkie talkies, biertap, karaokemicrofoon, droogautomaat, racclette grillapparaat, koekjespers, pizzaoven, electrische haard, controller laadstation.. euhm. 

Van sommige apparaten kon ik het bestaan niet eens vermoeden. En dan heb ik overlap, combinaties, de uitvoeringen in verschillende kleuren en stoffen nog buiten beschouwing gelaten. 

Spezial

Maar wat is er zo bijzonder aan deze apparaten? Vooral de prijs? En de kwaliteit dan? De Monsieur Cuisine Connect schijnt een goede prijs-kwaliteitverhouding te hebben. Wat Lidl in ieder geval onderscheid van Amazon en AliExpress, waar je deze apparaten ook kunt bestellen, is fysieke presence, er zijn winkels. En in die winkels kun je ook de ingrediënten kopen om te gebruiken in die apparatuur. De prijs is daarnaast niet de moeite om ergens anders te shoppen. Wat Lidl ook slim doet, is dat niet alle apparaten altijd te krijgen zijn. Net als met andere Lidl producten kan je pech hebben, dat het weg is. Dus, zien is kopen. Daarnaast begint SilverCrest naam te maken. Wellicht ook de reden van de reclame campagne, het wordt een bekend merk, dat klanten vertrouwen.

Wer Schaffen was?

Maar wie maakt deze Lidl-apparaten? Dat is lastig te achterhalen, doordat Lidl zo ondoorzichtig is. De winkels zijn allemaal onderdeel van Lidl Stiftung & Co. KG, een Duitse commanditaire vennootschap die weer eigendom is van het holdingbedrijf Schwarz Gruppe, waar ook de hypermarktketen Kaufland onder valt. Schwarz Gruppe is geen concern, maar ook geen conglomeraat. Het is een kluwen investeringsbedrijven die duitse productiebedrijven draaien welke producten voor de eigen ketens produceren. Van de sappen tot de chips, alles wordt geproduceerd door Schwarz en verkocht door Lidl. En Kaufland.

Je zou dus kunnen denken dat de apparaten van Lidl, aangezien het een huismerk van de Duitse keten is, in Duitsland worden vervaardigd, maar het bedrijf bevestigt noch ontkent dit in zijn officiële mededelingen. Het enige dat duidelijk maakt, is dat SilverCrest een eigen merk apparaten is. Echter, Kompernass, een Duits bedrijf dat zich bezighoudt met allerlei soorten elektronische producten (waaronder huishoudelijke apparaten), is een van de bedrijven achter SilverCrest-apparaten. Het verkoopt op hun website accessoires, reserveonderdelen en zelfs enkele complete producten van SilverCrest. Een ander is Hoyer handel, in wiens online winkel het ook mogelijk is om onderdelen, reserveonderdelen en accessoires voor de apparaten van het merk te vinden. Maar dat er in ieder geval twee Duitse bedrijven achter apparaten van Lidl zitten, wil niet zeggen dat de apparaten in Duitsland worden gemaakt.

De prijs van de producten in de SilverCrest-catalogus doet vermoeden dat de productie in China plaatsvindt. Hoyer Handel heeft twee inkoopkantoren in het Aziatische land, een in Hong Kong en nu in Shenzhen, en Kompernass heeft ook vestigingen in China. Maar, Lidl is een zeer ondoorzichtig bedrijf, dus niets is duidelijk over het zakelijke netwerk dat de oorsprong is van de vele producten in het brede scala aan huismerken.

Hey Alexa / 嘿亞歷克斯

Desalniettemin wierp een schandaal in Frankrijk uit juni 2019, met de ondertussen bekende Monsieur Cuisine, enig licht op waar SilverCrest-apparaten worden gemaakt. Twee Franse onderzoekers van Numerama, een techsite, haalden het apparaat volledig uit elkaar en vonden een verborgen microfoon in hun Monsieur Cuisine Connect. Deze microfoon is inactief maar is volledig functioneel en kan worden geactiveerd. In de officiële specificaties van de Monsieur Cuisine komt dit onderdeel niet voor, waardoor alle alarmen bij gebruikers afgingen. En aangezien de Monsieur Cuisine Connect internetconnectiviteit heeft, kan deze microfoon worden gehackt om consumenten te bespioneren, waardoor de veiligheid en privacy ernstig in gevaar komen.

Lidl probeerde uit te leggen dat de Monsieur Cuisine is uitgerust met een interne microfoon en luidspreker omdat de ontwikkelaars hoopten ondersteuning te bieden voor spraakbesturing met Alexa. Uiteindelijk werd deze functie niet opgenomen, maar het was te laat om het onderdeel te verwijderen en het bedrijf besloot het inactief te maken. Dit schandaal zorgde ervoor dat de internationale pers de aandacht op Lidl richtte, en het kwam aan het licht dat de Monsieur Cuisine Connect in China wordt geproduceerd. Het is daarom waarschijnlijk dat veel andere SilverCrest-apparaten ook in de Aziatisch land.

Milkers

Een ander schandaal is het plagiaat van de Vegan Milker van Chufamix, een apparaat gepatenteerd door een Valenciaans bedrijf. De Vegan Milker van Chufamix is een apparaat waarmee je groentedranken uit zaden kunt bereiden. Terwijl het origineel op Amazon te koop is vanaf 35 euro, werd het exemplaar van Lidl, op de markt gebracht onder het white label Ernesto, in Spanje verkocht voor slechts 9 euro. Andoni Monforte, de uitvinder van het apparaat, heeft de Duitse keten voor de rechter gedaagd wegens het lanceren van een kopie van zijn apparaat, wat zijn eigen gepatenteerde uitvinding is. De Duitse justitie is het met Monforte eens, terwijl het proces in Spanje nog loopt. Chufamix geeft als een van de redenen voor dit enorme prijsverschil het feit dat het Lidl-apparaat "wordt vervaardigd door een Duits bedrijf dat eigendom is van Lidl in China". Daarom worden we geconfronteerd met nog meer bewijs dat de huismerktoestellen van Lidl in het Aziatische land worden geproduceerd.


Al met al is het wel duidelijk dat Lidl zijn SilverCrest apparaten geheel of gedeeltelijk, via partners, uit China haalt. Helemaal niet erg, de prijs is er ook naar, en ze zijn leuk gestyled. Maar verwacht geen wonderen van apparaten gemaakt met "Chinesium".

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving