It's alive!

Ik ben gek op techniek, dus ook van motoren. Via het familiebedrijf was ik al bekend met grote zware machines, later kwam daar motorrijden bij. Dankzij Youtube is het mogelijk om vele oudere motoren, die je niet gauw tegenkomt, in het écht te zien draaien, onderhouden door enthousiastelingen. Geweldig om te horen hoe zo'n pracht stuk techniek klinkt.

En nu is daar Engine Simulator. De canadese C++ ontwikkelaar Ange Yaghi, bekend van zijn Youtube kanaal Angethegreat heeft dit stuk software ontwikkeld dat het mogelijk maakt motoren te simuleren. Het geluid word procedureel genereerd, dus afhankelijk van input van de gebruiker en daarnaast eigenschappen van de motor; het aantal cilinders, de boring, de slag, de vorm van de cilinderkop, even/oneven ontsteking. Ange wond zich op over de slechte replicatie van machine geluid in spelletjes, hij wilde dichter bij het origineel komen, zonder dat het een wetenschappelijke échtheid dient te benaderen.

"Quite possibly the dumbest project I've ever undertaken, this was an odyssey but well worth it in the end. It's hard to fully explain the depth of the rabbit hole that I was led down and I ended up having to study things like fluid dynamics, physics and chemistry. As the title suggests, this is a physically realistic (or at least, somewhat realistic) internal combustion engine simulation. It also generates audio which I feel is some of the best procedurally generated audio for a V8 engine I've ever heard." ~ Ange Yaghi

Je kunt het hier downloaden, dan uitpakken. Het behoeft geen installatie. Ga naar de folder, dan de bin folder en start de applicatie. De bediening van het programma is simpel; A om de ontsteking aan te zetten, S om te starten, E is gas. Met Shift trap je de koppeling in, met de pijltjes toetsen kan je schakelen. Rest vingervlugheid. Bij de eerste keer opstarten wordt een wankelmotor als voorbeeld meegegeven. Als je op "load engine" klikt, kun je onder "assets", in de map "engines" in de "atg-video-1" folder een andere motor vinden die je wellicht wél herkent. Zoals de Harley Davidson Shuffle head.

De naam van de folder is een referentie aan een eerder Youtube video. Je kunt ook een 'radial' motor vinden, een stermotor in het nederlands. Daarnaast een boxer motor van Subaru. In de "atg-video-2" vind je echter ook al een Rolls Royce Merlin, een 12 cilinder 17 liter motor bekend van de Spitfire en menig ander vliegtuig uit de tweede wereldoorlog.

Ange heeft de software ontwikkeld, en nu zijn een paar honderd enthousiastelingen begonnen om motoren na te bouwen voor deze simulator. Op de site van Engine Simulator kun je al vele modellen ontwikkeld. Ik heb zelf genoten van de Armstrong Siddeley, de illustere BMW DB605 uit de Messerschmitt BF109, Bugatti EB 118, Junker JUMO, Nakajima Sakae uit de Mitsubishi Zero, de Pratt&Whitney Wasp stermotor uit de Amerikaanse bommenwerpers, de Wright Whirlwind uit de Sherman tanks, de Suzuki Hayabusa. Het is verslavend. A tik, S tik en "It's alive!"

Helaas doen niet alle motoren het even goed. Ik ga mij later nog eens verdiepen in het zelf maken van zo'n 'engine'. Ik zou graag eens kijken of ik het geluid van mijn Honda GL1000 eruit kan krijgen..Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way