Als je geregeld niet thuis bent, maar wel een computer tot je beschikking wilt hebben, voor wat internet, e-mail en document bewerken, kan je kijken naar een wat oudere laptop om Linux op te draaien. Ik heb verschillende distro's geprobeerd om mijn oude Dell 6500 een tweede jeugd te geven, dat mocht helaas niet baten. Het is lastig middelen tussen functionaliteit en performance. Ubuntu is compleet maar traag, lightweight Linux snel maar weinig functioneel. Een Chromium OS, een fork van het ChromeOS, is prachtig, maar synced niet met Google. Een Android x86 port is geweldig, maar die zijn technisch vooral interessant, functioneel niet zo.
Als je vaak van huis bent maar toch graag toegang wilt hebben tot een computer om te internetten, e-mailen of documenten te bewerken, dan is een oudere laptop met Linux een interessante optie. Zelf heb ik geprobeerd om mijn oude Dell 6500 nieuw leven in te blazen met verschillende Linux-distributies, maar het resultaat was teleurstellend. Het blijft lastig om de balans te vinden tussen functionaliteit en prestaties.
Ubuntu biedt veel functies, maar is traag op oudere hardware. Lichtgewicht distributies zijn snel, maar missen vaak essentiële functionaliteit. Chromium OS — een open-source variant van ChromeOS — ziet er strak uit, maar synchroniseert niet goed met Google. Android x86 draait verrassend goed, maar is vooral technisch interessant en minder geschikt voor dagelijks gebruik.
Eigenlijk wilde ik gewoon de functionaliteit van mijn smartphone, maar dan in laptopformaat.
Toen ben ik gaan experimenteren. Ik kocht een "Type-C OTG Hub", een USB-C naar USB-splitter. Daarmee kon ik een toetsenbord en muis aansluiten op mijn telefoon — en dat werkte! Voor het beeldscherm gebruikte ik Google Chromecast via de Google Home-app. Zo kon ik het scherm van mijn telefoon op de tv casten. Niet razendsnel, maar werkbaar. Om het scherm goed weer te geven, moest ik wel de oriëntatie aanpassen zodat die overeenkwam met de tv.
Het werkte verrassend goed — zolang je de telefoon maar niet verschuift en accepteert dat sommige apps niet lekker draaien in landscape-modus. Voor browsen, mailen en wat gamen is het prima. Maar toen ontdekte ik iets veel beters: Samsung DeX.
Op een dag sloot ik per ongeluk mijn Samsung S8+ aan op het dockingstation van mijn laptop. Tot mijn verbazing verscheen er een soort Linux-achtige desktop op mijn monitor. Toetsenbord en muis werkten direct. En het mooiste: veel apps, vooral die van Google, leken zich aan te passen alsof ze voor desktopgebruik gemaakt waren. Deze functie heet Samsung DeX, wat staat voor Desktop Experience.
inds de Samsung S8 en S8+ is DeX standaard aanwezig op vrijwel alle Samsung-toestellen. Er zijn zelfs speciale DeX-dockingstations waarmee je eenvoudig een toetsenbord, muis en monitor (of tv) kunt aansluiten. Het resultaat: een volwaardige desktopervaring met je smartphone. YouTube, mail, agenda, Brawl Stars — alles werkt vloeiend.
Ik weet in elk geval al wat ik voor mijn verjaardag wil vragen!
EmoticonEmoticon