All hands on Dex

 

Als je geregeld niet thuis bent, maar wel een computer tot je beschikking wilt hebben, voor wat internet, e-mail en document bewerken, kan je kijken naar een wat oudere laptop om Linux op te draaien. Ik heb verschillende distro's geprobeerd om mijn oude Dell 6500 een tweede jeugd te geven, dat mocht helaas niet baten. Het is lastig middelen tussen functionaliteit en performance. Ubuntu is compleet maar traag, lightweight Linux snel maar weinig functioneel. Een Chromium OS, een fork van het ChromeOS, is prachtig, maar synced niet met Google. Een Android x86 port is geweldig, maar die zijn technisch vooral interessant, functioneel niet zo. 

Eigenlijk. Wilde ik de functionalteit van mijn telefoon in het formaat van een laptop. Hmmm. Ik ging op zoek naar en vond een "Type-C OTG Hub", een USB-c naar USB splitter. Daarmee kon ik een toetsenbord en muis aansluiten om mijn telefoon, dat werkte. Maar nu, een monitor. Via Google Chromecast, de app Google Home, luktte het om mijn telefoon op de TV te casten. Het ging iets trager, maar het werkte. Om optimaal beeld te hebben, moest ik het scherm draaien, zodat deze matchte met de oriëntatie van mijn TV.

Dit werkt best aardig, als je niet tegen de telefoon aanstoot, en af en toe accepteerd dat een app niet goed werkt horizontaal. Spelletjes, mail, internetten gaat best aardig. Maar wat blijkt; er is een veel sjiekere oplossingen: Samsung DeX.

Op een dag sloot ik per ongeluk mijn Samsung S8+ telefoon aan op het dockingstation voor mijn laptop. Op mijn beeldscherm verscheen een Linux achtige desktop, en ik kon mijn toetsenbord en muis gebruiken. What the. Ook apps werkten alsof ze voor Desktop gemaakt waren, niet allemaal, maar die van Google wel. Deze feature heet Samsung DeX, Desktop Experience.

Samsung DeX zit sinds Samsung S8 en S8+ in alle Samsung telefoons. Er zijn zelfs speciale DeX stations voor optimaal gebruik. Hier kan je dan toetsenbord, muis en monitor (of TV!) op aansluiten en vervolgens gebruiken alsof het een laptop is; Youtube, mail, calendar, BrawlStars; alles werkt naadloos. Ik heb weer wat voor mijn verjaardag te vragen iig.Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving