Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

 


Ik ben donderdag 21 maart 2019 naar Microsoft Ignite On Tour geweest in de RAI, en ik kan dat iedereen aanraden. Ik heb hieronder wat tips over de voorbereiding en de ervaring zelf(cursief), met verwijzingen naar interessante technologie. Even voor de achtergrond; Ik ben als systeembeheerder veel bezig met SQL.

1.     Tip: Schrijf je op tijd in.

2.     Tip: Verken de site met Ignite sessies.

3.     Tip: Meld op tijd dat je naar deze beurs wilt via de congress app.

4.     Tip: Motiveer je verzoek.

Op het moment dat ik een mailtje over Ignite kreeg heb ik mij ingeschreven. Op de site heb ik vervolgens een “Learning Path” genaamd "Migrating applications to the Cloud" gevonden dat mij interessant leek. Het is een set van 5 verwante sessies met als achtergrond de overname van Northwind door TailWind Traders, twee fictieve Microsoft bedrijven. Het scenario van TailWind Traders en Northwind voorziet in een consolidatie van de IT afdelingen van on premise naar de cloud. Dat was Tip 1, 2 en 3.

Tip 4, mijn motivatie: Systeembeheer veranderd, uit ervaringen weet ik dat SQL moeilijk te verkopen is, het is zo goed als onzichtbaar. Echter, de data die er in zit, en de applicatie die daar gebruik van maakt zijn wél zichtbaar. Daarin zit het kapitaal en onderscheidend vermogen van een onderneming. Verplaatsen naar de cloud daarvan, hoe gaat dat in z'n werk?.

Bij aankomst in de RAI, na de check-in heb ik eerst een rondje over de beursvloer gelopen. De beurs draaide rond 2 grote "Hub" hallen, en wat presentatie zalen in verschillende maten (van 2-300 man tot wel 5-600). De "Hubs" hallen bevatten de partner standjes met freebees en de Microsoft praatjes.

De Microsoft Event app helpt zelfstandig navigeren, maar het wemelde van behulpzaam beurs personeel, ze waren overal. Bij de ingang werd de beurspas gescanned met een Windows Phone(!), daarna in het donker een plekje gezocht.

 


MIG10: Migrating web applications to Azure

·       Duur: 60 minuten

·       Presentator: Jay Gordon @jaydestro

·       Zaal: Eliseum 1, 2-300 man publiek

Jay toont hoe Tailwind Traders de web API (front end) van Northwind naar hun eigen Azure omgeving migreert. De Mongo DB en SQL Server backends blijven nog "on premise". Het uitrollen, beheren, monitoren en back-uppen van een Node.js en .NET Core API wordt gedemonstreerd via browser, Azure cli en PowerShell. De uiteindelijke configuratie wordt als Azure Resource Manager (ARM) template opgeslagen, vermoedelijk voor configuratie bewaking later. Ook Azure Threat Protection (ATP) wordt nog even genoemd.

Jay sluit af met wat links naar resources en de mogelijkheid tot vragen stellen. Bedoeling is te laten zien hoe makkelijk het is, dat je nu alleen maar aan je applicatie hoeft te denken, Microsoft ontzorgt de infrastructuur.

Presentatie materiaal MIG 10

Jay Gorden is een gezette bebaarde vent, tatoeages, t-shirt, petje. Hij staat links voor, naast een immens scherm. Op het scherm de slides. Bovenaan het scherm komt zijn woorden waterval met 10 seconden vertraging voorbij; Cortana. Dit doen ze bij alle presentaties.

Daarna korte pauze gehouden. Tijdens mijn rondje op zoek naar koffie, kom ik geregeld OGD'ers tegen. Ignite t-shirt gescored. Microsoft Learn stand is interessant, lijkt te worden uitgebreid, vooral Azure gericht; in de gaten houden. Ook nog even bij Jabra en Logitech gekeken. Je kon freebees krijgen, meedoen met loterijen. Samen met een teamlid een plek gezocht voor deel 2.

 


MIG20: Moving your database to Azure

·       Duur: 60 minuten.

·       Presentator: Laurent Bugnion @Lbugnion

·       Zaal: Eliseum 1, 2-300 man publiek.

Zoals gezegd bleven de Mongo DB en SQL Server backends "on premise". In deze sessie wordt getoond hoe het DevOps team de Mongo DB naar Azure Cosmos DB migreerd, en de SQL Server naar Azure SQL Server Managed Instance (Paas).

De Azure Cosmos DB API doet de eigenlijk lift en shift. Deze heeft ingebouwde geo-replicatie; support heel veel merken en database modellen. Getoond word de tooling ter voorbereiding, zoals de Data Migration Tool voor Azure. Ook de optie voor offline transport van data is mogelijk, met de Azure Data Box. Er wordt ook getoond hoe je in Azure protocollen als mongodb://, tcp:// kunt gebruiken. Het opzetten, de migratie, het managen wordt geshowd, dat dit met zero downtime kan.

Veel reclame, we zitten natuurlijk ook midden in een Microsoft folder hier. De demonstratie bevat veel product placement. Het gaat over ISV solutions, hyperscale, hoe je met Azure Data Box grote hoeveelheden data kunt laten uploaden. Hoe je op Windows met je Linux commandline via de cloud een Azure Resource Manager (ARM) template kan maken. Er wordt veel gesproken over SQL Managed Instance, als pad van SQL2005 naar de cloud. Ook hier verbeterde security met ATP, verbeterde compatibility, SLA van bijna 100%. Aanpassen connection strings in je applicaties en klaar.

Hier wordt ook voor het eerst ingegaan op Azure Cost Management ten aanzien van verbruik, en optimalisatie. Doel is te laten zien dat je controle kunt houden op de kosten.

Presentatie materiaal MIG20

Laurent Bugnion praat engels met een dik frans accent. Opvallend is dat Cortana het prima kan vertalen. Docker wordt soms Doctor, maar verder vlekkeloos. Korte pauze, even snel een kop koffie gezocht. Er zijn diverse koffietafels, ondanks de drukte is alles goed bereikbaar. Ik kom collega’s tegen van Co-sourcing, MKBO en enkele architecten. Chris Petit tref ik bij de derde sessie.

 


MIG30: Deploying your application faster and safer

·       Duur: 60 minuten

·       Presentator: Damian Brady @damovisa

·       Zaal: Eliseum 1, 2-300 man publiek

Applicatie uitrol is de laatste jaren drastisch verandert, van handwerk naar routines. Met de komst van de cloud is het nóg makkelijker geworden, is het parool. In deze presentatie wordt ingegaan hoe het kleine DevOps team met automation aan “continuous deployment” van applicaties kan doen via Azure Services.

Eerst wordt de oude manier uitgelegd; een developer ontwikkeld, schrijft documentatie en gooit het over "The wall of confusion" naar operations (Ops). Daarna wordt de DevOps uitgelegd, alles in één klein team, er is geen wall. Er wordt getoond hoe je A/B test kunt automatiseren. Hoe je met Docusign goedkeuring kunt automatiseren. Uiteindelijk een show case hoe uitrol van een web applicatie geautomatiseerd kan gaan. Een web service, database en een mobiele app "met een paar kliks".

De case werd gemaakt door Azure Devops (Boards, Pipelines, Repos, Test Plans en Artifacts) de continous deployment. Azure pipelines maakt "continuos integration, continous deployment" veiliger en sneller. Het voorziet in te automatiseren stappen van VM opstarten, Docusign akkoord en live gang.

Microsoft richt zich hier duidelijk op het ondersteunen van bestaande applicaties en ontwikkel tools om de adaptatie van Azure te onderstuenen. "Any language running on any platform". Naast de usual suspects als Chef werd zelfs Cobol genoemd. Dus platform agnostisch. Platforms are dead.

Presentatie materiaal MIG30

Erg veel Dev weinig Ops. Ik kan het verhaal volgen, maar Chris Petit van 1ICT naast mij doet live mee. Wat overigens opvalt is dat alle presentatoren op Macs werken, net als Chris. Geen Surface gezien.

Met collega’s van Co-sourcing en MKBO gelunched. Je kon op diverse plekken een keuze maken uit pakket 1 of pakket 2, een doosje met een zakje chips, een broodje, linzen salade en bestek. Tip 5: Eten is er niet te koop, neem wat mee. Vervolgens liep ik weer naar Eliseum in afwachting van deel 4, ik zat verkeerd, ik moest naar..

 


MIG40: Modernizing your application with containers and serverless

·       Duur: 60 minuten

·       Presentator: Erik St. Martin @erikstmartin

·       Zaal: HAL11, 400-500 man

Tailwind Traders moedigt het experimenteren en het ontwikkelen van nieuwe ideeën door het kleine DevOps team aan. Developers ontwikkelen op VMs in Azure, maar dat is niet schaalbaar als een oplossing in productie kan worden genomen. In deze sessie laten ze zien hoe het team van de VM naar schaalbare "containers" kan overgaan, waardoor je veel flexibel én herhaalbaar kunt werken.

Na een korte uitleg over Docker files, Azure Container Instances (ACI) ofwel Containers On Demand, volgt een demo hoe die via de Azure cli te lanceren. Dat Azure container templates ondersteunt met Node.js, PHP, .Net en Python. De beperkingen van container worden ook getoond. Geshowcased wordt de Azure KeyVault en Secret Management Store. Hierdoor hoef je geen clear tekst credentials op te geven in Azure, maar kan je encrypted strings opgeven, wel zo veilig.

Er is een officeel Azure Container Registry waar je kant-en-klare containters kunt vinden. Getoond wordt hoe je met Azure App Services rollende updates kan doen. Uiteindelijk wordt Serverless gepushed als "everything you don't have to think about" Ook deze sessie is sterk Dev gericht.

Presentatie materiaal MIG40 (met video registratie)

Korte pauze, nog even naar een presentatie in een van de hallen gekeken. Ik wordt door een druk gebarende man naar een stoel gemaand. Een op de stoel liggend lot maakt duidelijk dat het de bedoeling is dat je blijft zitten, zodat je aan het eind mee kan doen aan een tombola. Je kan een headphone winnen t.w.v. 350 euro. Snel naar de laatste sessie! Ik tref een mede teamlid en zie nog enkele 1ICT collega’s een plaats zoeken.

 


MIG50: Consolodating infrastructure with Azure Kubernetes Service

·       Duur: 60 minuten

·       Presentator: Erik St. Martin @erikstmartin

·       Zaal: HAL11, 400-500 man

Kubernetes (K8s), wat is dat? En wat heeft dat met die hippe containers te maken? K8S is een open source "container orchestration" platform/framework voor orkestreren van de geautomatiseerde uitrol van "containerized" applicaties. Het DevOps team kan er heel gestructureerd van A/B testing, naar Blue/Green deployments (acceptatie/prod) gaan middels eerder genoemde rollende updates en ook weer terug met rollbacks. Kubernetes orkestreert de live gang van de nieuwe Instances en het weghalen van de oude.

Deze sessie bouwt voort waar de vorige gestopt is. De "Azure App Service for Linux" (PaaS for containers) komt aan bod, evenals de Azure Kubernetes Services(AKS). Hiermee wordt een “containerized application” uitgerold.

De basis principes van Kubernetes worden uitgelegd met een kinderboek "Phippy goes to the zoo" en ook is er een "illustrated guide to kubernetes"

Presentatie materiaal MIG50 (met video registratie)

 


Ten slotte: De presentaties zitten goed in elkaar, al kijk je natuurlijk naar een soort Harlem Globetrotters demo. De hele beurs is strak georganiseerd zonder dat ik het als dwingend heb ervaren, er zit een hoog tempo in, pittig. Gadget hunters kunnen het best de eerste dag komen, de tweede dag is de spoeling dunner.

Microsoft gaat Azure nog meer pushen door het weghalen van hordes, zodat acceptatie bevordert wordt. De nadruk ligt op zoveel mogelijk uit handen nemen, van het simpele "VM in de cloud" naar Azure SQL Server, naar Azure SQL Managed Instance naar Serverless. Ze stoppen je het liefst in gouden boeien. Er is nog geen functionele pariteit met on premise, maar dat is een kwestie van tijd. Leuke nieuwtjes opgepikt over Microsoft Learning en de Public Preview of Windows Virtual Desktop. Indrukwekkend, goeie show.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Do it your way

It's alive!