Op donderdag 21 maart 2019 bezocht ik Microsoft Ignite On Tour in de RAI, en ik kan het iedereen aanraden. Hieronder deel ik enkele handige tips over de voorbereiding en de ervaring zelf, inclusief verwijzingen naar interessante technologieën.
Even ter achtergrond: ik werk als systeembeheerder en houd me veel bezig met SQL.
Handige tips voor Microsoft Ignite On Tour
Schrijf je op tijd in – Zorg ervoor dat je je vroeg registreert om een plek te bemachtigen.
Verken de website met Ignite-sessies – Bekijk vooraf welke sessies relevant zijn voor jouw vakgebied.
Meld tijdig dat je de beurs wilt bezoeken via de congres-app – Dit helpt bij planning en goedkeuring.
Motiveer je verzoek – Geef duidelijk aan waarom deelname waardevol is voor jouw werk.
Toen ik een e-mail over Ignite ontving, heb ik me meteen ingeschreven. Op de website vond ik een Learning Path genaamd "Migrating Applications to the Cloud", wat me interessant leek. Dit bestond uit vijf gerelateerde sessies rondom de fictieve bedrijven Northwind en TailWind Traders. In dit scenario stonden zij voor de uitdaging om hun IT-afdelingen te consolideren en van on-premise naar de cloud te migreren. Hiermee had ik de eerste drie tips direct toegepast.
Mijn motivatie: Systeembeheer verandert continu. Uit ervaring weet ik dat SQL lastig te verkopen is, omdat het grotendeels onzichtbaar blijft. Toch is de data die erin zit, en de applicaties die ermee werken, essentieel voor het kapitaal en onderscheidend vermogen van een onderneming. De migratie naar de cloud is daarom een belangrijke stap. Maar hoe verloopt dat proces precies?
Mijn ervaring op de beurs
Bij aankomst in de RAI liep ik na de check-in eerst een ronde over de beursvloer. De beurs bestond uit twee grote Hub-hallen en verschillende presentatieruimtes, variërend van zalen voor 200-300 personen tot ruimtes die plaats boden aan wel 600 man.
De Hub-hallen waren gevuld met stands van partners, waar bezoekers freebies konden krijgen en Microsoft-medewerkers informatieve sessies gaven.
Navigeren was eenvoudig dankzij de Microsoft Event App, maar er was ook volop behulpzaam personeel aanwezig. Overal stonden medewerkers klaar om te helpen. Bij de ingang werd mijn beursbadge gescand met een Windows Phone(!), waarna ik een geschikte plek zocht in de donkere zaal.
MIG10: Migrating Web Applications to Azure
Duur: 60 minuten
Presentator: Jay Gordon [@jaydestro]
Zaal: Eliseum 1, 200-300 man publiek
Tijdens deze sessie liet Jay Gordon zien hoe Tailwind Traders de web API (frontend) van Northwind migreert naar hun eigen Azure-omgeving. De MongoDB en SQL Server backends blijven voorlopig on-premise.
Jay demonstreerde het uitrollen, beheren, monitoren en back-uppen van een Node.js- en .NET Core API via de browser, Azure CLI en PowerShell. De uiteindelijke configuratie werd opgeslagen als een Azure Resource Manager (ARM) template, vermoedelijk voor latere configuratiebewaking. Ook Azure Threat Protection (ATP) werd kort besproken.
Hij sloot af met enkele links naar nuttige resources en een vragensessie. De kernboodschap van de presentatie? Microsoft neemt de infrastructuur uit handen, zodat jij je volledig kunt richten op je applicatie.
MIG20: Moving Your Database to Azure
Duur: 60 minuten
Presentator: Laurent Bugnion [@Lbugnion]
Zaal: Eliseum 1, 200-300 man publiek
In deze sessie werd gedemonstreerd hoe het DevOps-team de MongoDB migreert naar Azure Cosmos DB en SQL Server naar Azure SQL Server Managed Instance (PaaS).
De Azure Cosmos DB API faciliteerde de daadwerkelijke lift-and-shift en biedt ingebouwde geo-replicatie, ondersteuning voor diverse databases en verschillende modellen. Laurent liet de benodigde tooling zien, zoals de Azure Data Migration Tool voor de voorbereiding. Daarnaast werd de Azure Data Box als optie voor offline datatransport besproken.
Een belangrijk punt in de demonstratie was het gebruik van protocollen zoals mongodb:// en tcp:// binnen Azure. De implementatie, migratie en het beheer werden getoond, met als key takeaway dat dit allemaal met zero downtime kan plaatsvinden.
Veel product placement, maar nuttige inzichten
Zoals te verwachten bij een Microsoft-event, bevatte de presentatie de nodige promotie. Er werd veel gesproken over ISV-oplossingen, hyperscale en de manier waarop Azure Data Box grote datavolumes kan verwerken. Laurent demonstreerde hoe je binnen Windows via de Linux command-line een Azure Resource Manager (ARM) template kunt aanmaken.
Ook SQL Managed Instance kreeg veel aandacht, vooral als pad voor een migratie van SQL Server 2005 naar de cloud. Belangrijke voordelen zoals Azure Threat Protection (ATP), verbeterde compatibiliteit en een bijna 100% SLA werden besproken. De conclusie? Pas simpelweg de connection strings in je applicaties aan, en de migratie is voltooid.
Voor het eerst werd ook Azure Cost Management aangestipt, waarbij werd benadrukt hoe organisaties controle kunnen houden over verbruik en kostenoptimalisatie.
Presentatiemateriaal MIG20
Laurent Bugnion sprak Engels met een sterk Frans accent, wat opvallend goed werd vertaald door Cortana—hoewel Docker af en toe als Doctor werd weergegeven. Verder verliep de vertaling vlekkeloos.
Na de sessie nam ik een korte pauze en haalde snel een kop koffie. Ondanks de drukte waren de koffietafels goed bereikbaar. Onderweg kwam ik collega’s van Co-Sourcing, MKBO en enkele architecten tegen. Bij de derde sessie trof ik Chris Petit.
MIG30: Deploying Your Application Faster and Safer
Duur: 60 minuten
Presentator: Damian Brady [@damovisa]
Zaal: Eliseum 1, 200-300 man publiek
De manier waarop applicaties worden uitgerold is de afgelopen jaren drastisch veranderd—van handmatige processen naar geautomatiseerde routines. Met de komst van de cloud is dit nóg eenvoudiger geworden. In deze sessie liet Damian Brady zien hoe een klein DevOps-team met behulp van automation kan werken aan continuous deployment van applicaties via Azure Services.
Van traditionele deployment naar DevOps
Eerst werd de klassieke methode besproken: een ontwikkelaar schrijft code, documenteert zijn werk en ‘gooit het over de muur’ naar operations (Ops)—de beruchte Wall of Confusion. Vervolgens werd DevOps geïntroduceerd, waarbij alles binnen één klein team gebeurt, zonder die scheiding.
Damian demonstreerde hoe je A/B-testen kunt automatiseren en hoe goedkeuringen met Docusign geautomatiseerd kunnen worden. Als afsluiting liet hij zien hoe de uitrol van een webservice, database en mobiele app volledig geautomatiseerd kan plaatsvinden—met slechts een paar klikken.
Azure DevOps als sleutel tot snelle deployment
De showcase draaide om Azure DevOps, met tools zoals Boards, Pipelines, Repos, Test Plans en Artifacts. Door gebruik te maken van Azure Pipelines wordt continuous integration en continuous deployment veiliger en sneller. De geautomatiseerde stappen omvatten onder andere het opstarten van VM's, goedkeuring via Docusign en het live zetten van een applicatie.
Microsoft focust hier duidelijk op het ondersteunen van bestaande applicaties en ontwikkeltools om de adoptie van Azure te bevorderen. Hun boodschap is helder: Any language running on any platform. Naast de gebruikelijke namen zoals Chef, werd zelfs Cobol genoemd—een teken dat Microsoft inzet op volledige platformagnosticiteit. Platforms are dead.
Presentatiemateriaal MIG30
Veel Dev, weinig Ops—ik kon het verhaal goed volgen, maar mijn collega Chris Petit van 1ICT deed live mee. Opvallend was dat alle presentatoren op Macs werkten, net als Chris. Geen Surface gezien.
Tijdens de lunch schoof ik aan bij collega’s van Co-Sourcing en MKBO. Overal kon je kiezen uit pakket 1 of pakket 2: een doosje met een zakje chips, een broodje, linzensalade en bestek.
Tip 5: Eten is niet te koop, dus neem iets mee!
Na de lunch ging ik weer richting Eliseum, in afwachting van deel 4—alleen zat ik verkeerd, ik moest naar…
MIG40: Modernizing Your Application with Containers and Serverless
Duur: 60 minuten
Presentator: Erik St. Martin [@erikstmartin]
Zaal: HAL11, 400-500 man publiek
Tailwind Traders stimuleert experimenteren en het ontwikkelen van nieuwe ideeën binnen hun kleine DevOps-team. Hoewel ontwikkelaars momenteel werken op VM's in Azure, is dit geen schaalbare oplossing voor productiesystemen. In deze sessie werd getoond hoe het team overstapt van VM’s naar containers, waardoor hun werkwijze flexibeler en beter herhaalbaar wordt.
Van VM’s naar containers
Na een korte uitleg over Docker files en Azure Container Instances (ACI) (Containers On Demand), volgde een demo waarin werd getoond hoe containers via de Azure CLI kunnen worden gelanceerd. Azure biedt standaard container templates voor Node.js, PHP, .NET en Python, wat de flexibiliteit vergroot.
Ook werden de beperkingen van containers besproken. Een showcase over Azure KeyVault en de Secret Management Store demonstreerde hoe je in Azure geen clear text credentials hoeft op te geven, maar versleutelde strings kunt gebruiken—een belangrijke beveiligingsmaatregel.
Azure Container Registry en Serverless
Verder werd het Azure Container Registry toegelicht, waar kant-en-klare containers beschikbaar zijn. Er werd getoond hoe je met Azure App Services rollende updates kunt uitvoeren, zodat applicaties zonder downtime worden bijgewerkt.
Tot slot werd Serverless gepresenteerd als “everything you don’t have to think about”—een oplossing waarbij infrastructuurbeheer volledig wordt uitbesteed. Ook deze sessie had een sterke DevOps-focus.
Presentatiemateriaal MIG40 (met video-opname)
Na een korte pauze keek ik nog even naar een presentatie in een van de hallen. Tijdens het zoeken naar een plek werd ik naar een stoel gebaard door een enthousiast gebarende medewerker. Op de stoel lag een lot—blijkbaar was het de bedoeling dat je bleef zitten om aan het eind mee te doen aan een tombola. De prijs? Een headphone ter waarde van 350 euro.
Snel verder naar de laatste sessie! Onderweg trof ik een teamlid en zag ik enkele collega’s van 1ICT een plek zoeken.
MIG50: Consolidating Infrastructure with Azure Kubernetes Service
Duur: 60 minuten
Presentator: Erik St. Martin [@erikstmartin]
Zaal: HAL11, 400-500 man publiek
Wat is Kubernetes (K8s), en hoe sluit het aan bij containers? Kubernetes is een open-source container orchestration framework waarmee de geautomatiseerde uitrol, schaalbaarheid en het beheer van containerized applicaties wordt geregeld.
Met Kubernetes kan een DevOps-team gestructureerd werken aan:
A/B-testing
Blue/Green deployments (acceptatie/prod)
Rollbacks voor gecontroleerde terugdraaiingen
Rollende updates, waarbij nieuwe instances live worden gebracht en oudere worden verwijderd
Van containers naar Kubernetes in Azure
Deze sessie bouwde voort op de vorige en ging dieper in op Azure App Service for Linux (PaaS voor containers) en Azure Kubernetes Service (AKS). Hiermee werd getoond hoe een containerized applicatie efficiënt kan worden uitgerold.
Om de basisprincipes van Kubernetes uit te leggen, werd gebruikgemaakt van het kinderboek "Phippy Goes to the Zoo", evenals de visuele handleiding "Illustrated Guide to Kubernetes".
Presentatie materiaal
MIG50 (met video registratie)
Slotgedachten
De presentaties waren goed opgebouwd—al was het soms alsof je naar een Harlem Globetrotters-demo keek. De hele beurs was strak georganiseerd, zonder dat het dwingend aanvoelde. Het tempo lag hoog, wat de ervaring pittig maakte.
Voor gadget hunters is de eerste dag het meest interessant; op dag twee is de spoeling vaak wat dunner.
Microsoft's focus op Azure
Microsoft zet stevig in op Azure door drempels te verlagen en adoptie te stimuleren. De nadruk ligt op maximale ontzorging—van een simpele VM in de cloud, naar Azure SQL Server, vervolgens Azure SQL Managed Instance, en uiteindelijk Serverless. Het doel? Gebruikers moeiteloos in het ecosysteem laten opgaan.
Hoewel er nog geen volledige functionaliteitspariteit met on-premise oplossingen is, lijkt dat slechts een kwestie van tijd.
Daarnaast heb ik interessante nieuwtjes opgepikt over Microsoft Learning en de Public Preview van Windows Virtual Desktop. Indrukwekkend. Goede show.
EmoticonEmoticon