Are you Yoko-ing?

 

Ach, de jaren '80 en persoonlijke audio. Als je van andere kinderen hoorde over een 'stereo' had je geen idee wat dat was, maar het klonk duur. Electronica zaken stonden nog vol met platenspelers, grote beeldbuizen en vooral hoekig witgoed. Je kon er LP's kopen, en bandjes. Dit was nog voor de walkman algemeen goed was. Informatie over dat soort ontwikkelingen was ook schaars. Ik had geen geld en geen idee. 

En toen was daar Yoko. In de vorm van een hoekig roze draagbaar radio-tje. Het zag er goedkopig uit, maar het deed zijn ding. Het klonk verschrikkelijk. En nog steeds is "Yoko" een afkeurende term in ons huishouden. Azië was toen in opkomst als industriële grootmacht, en naast protserige auto's kwam er ook goedkope electronica deze kant op. Op de kermis waren alle gewonnen prijzen "Made in Taiwan", van horloges tot het fel gekleurde speelgoed (dat zware metalen bleek te bevatten). Yoko paste in die verzameling en stond voor plastic, slechte kwaliteit en voor al goedkoopte. 

Sony was het merk, maar koste ook vaak 4 keer zoveel. Waar die een radio hadden voor 80 gulden (Ongeveer 36 euro ongecorrigeerd) had je een Yoko voor 15 gulden (7 euro ongecorrigeerd). Keuze snel gemaakt. 

 Wat schetst mijn verbazing dat het een Nederlands bedrijf was, gevestigd in Halfweg. Het heeft bestaan van  1976 tot mid jaren '80. Het werd toen overgenomen door Gist Brocades, en gereorganiseerd en verzelfstandigt in 1989 toen het moederbedrijf in de problemen kwam. Het is was sinds 2013 een merk van Allied Electronics, net als Marquant, allemaal verdwenen Omdat dit allemaal gepasseerd is ver voor het internet opkwam is er weinig informatie te vinden nog. Marktplaats staat er nog wel vol mee.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving