Dripsudden think of something quick, cups

 


Ik hartje laserprinters. Ik heb thuis een oude Samsung laserprinter, een SCX-4200, model 2006. Met opgroeiende kinderen is het printen van een kleurplaat schering en inslag, en zat 'papa' telkens allerhande kleurplaten te printen, op zolder, tijdens Corona ook tijdens het werk. Daarnaast komt veel post nu binnen op de mobiele telefoon en wilde ik ook daar vanaf kunnen printen. 

Ik heb dit op kunnen lossen met een Raspberry Pi, met het standaard OS. Eerst is het zaak de driver van de printer te installeren op de Raspberry Pi. Gelukkig is er een Samsung Universal Printer Driver. Omdat het basis OS een Linux variant is, kan je CUPS installeren, Common UNIX Printing System als dat al niet gedaan is met:

sudo apt-get install cups (installeerd CUPS)

sudo usermod -a -G lpadmin <user> (Voegt je gebruiker toe aan CUPS admin)

sudo apt install printer-driver-splix (Installeert de Samsung driver)

CUPS gebruikt het Internet Printing Protocol (IPP) als basis voor het beheer van afdruktaken, ideaal voor mobiel printen, vanaf zowel laptop, Android als iOS. 

De Raspberry Pi moet op je netwerk zijn aangesloten, zodat je de printserver kunt benaderen vanaf elk apparaat op dat netwerk. Op je mobiele telefoon kan je dan vanuit elke app 'printen' selecteren, en met een kleine vertraging wordt je printer gevonden. Dit werkt zo goed als probleemloos, al is het soms passen en meten om dat wat je wilt te printen, omdat de controle op wat er uit de printer komt kleiner is. Maar, werkt geweldig.

Ik kreeg het echter niet aan de praat op Windows 10/11, tot ik eens wat verder ging graven. Het zat hem in de manier waarop verbinding probeerde te maken. Goed nieuws; je kan met een kleine tweak gewoon printen naar CUPS vanaf Windows 10/11, via de standaard Windows printer menu's.

Klik onder "Printers en Scanners" op "Apparaat toevoegen". Dit kan enige tijd duren. Klik dan op "handmatig toevoegen", onderstaand bekend menu word weergegeven.

Klik hier op "Een gedeelde printer op naam selecteren en vul daar de volledige URL in naar de printer; http://192.168.2.243:631/printers/Samsung_SCX-4200_Series

Kies de Samsung Universal Printer Driver. Als je die al niet hebt, dan downloaden en installeren.

De printer is nu toegevoegd! Werkt nu dus ook vanaf Windows 10/11.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving