Reflect, repent and renew your Microsoft Certificate

Microsoft heeft eind 2020 een grote verandering aangekondigt voor z'n certificeringen. Waar voorheen je certificaten na verloop van tijd niet meer relevant waren, bijvoorbeeld omdat het voor een product was dat niet meer verkocht werd, of door een nieuwe versie was ingehaald. Nu ontwikkeld Microsoft op een anderen manier producten, de zgn. "continuous deployment"; in plaats van een "big bang" nieuw product lancering bijvoorbeeld van Windows95 naar Windows98, worden nu constant verbeteringen doorgevoerd aan Windows 10, waardoor deze certificering dus nooit zou verlopen? Nee. Helaas. Je moet vanaf eind december 2020 élk jaar opnieuw certificeren.

Failure to communicate

Ik kreeg recent e-mails van Microsoft dat mijn AZ-103, Azure Administrator, zou verlopen per 23 Juli 2021. Ik kon uit de mails niet halen wat nou precies de bedoeling was, hoe bereid ik mij voor? Wat voor vragen krijg ik? Is het vergelijkbaar met een gewoon Microsoft Examen? Hoe zit dat nu met Corona dan, want ik kan niet naar een examen locatie? 

De Microsoft examen ervaring is nogal traumatisch; je worsteld je door dikke boeken, doet de oefeningen en leest de links naar de diverse artikelen op Docs of Technet. Dit stuk is tijdsintensief, maar vaak niet écht moeilijk. Het examen echter.. zit vol semantische spelletjes in het engels, nemen aan dat je ook  hebt van zaken die niet genoemd worden in de stof en zijn qua niveau vér boven de boeken. Je weet eigenlijk nooit of je geslaagd bent, tot het eindscherm je dat verteld. Ik heb examens gedaan, dat ik dacht het verkeerde boek te hebben gehad.

Jip and Janneke

In de boeken wordt bijvoorbeeld IPv6 uitgelegd op Jip&Janneke niveau, het examen echter is niveau Umberto Ecco. Voor IPv6 vragen kiezen ze een situatie waarbij een absurd antwoord het juiste is, zodat je aan jezelf gaat twijfelen en tijd verdoet met narekenen, of nog erger, een ander antwoord kiest. Want je hebt "maar" 150 minuten om examen te doen.

Earn this

Ik heb de studie ervaring weleens vergeleken met een dagje naar het strand; blauwe lucht, lekker zonnetje, geluid van een enkele meeuw, spelende kinderen op de achtergrond, lekker warm, niets aan de hand. Het examen echter is de eerste 10 minuten van Saving Private Ryan. Ook een dag naar het strand, maar in nergens vergelijkbaar.

Tetris

Omdat mijn tijd eruit ziet als een Tetris spelletje, heb ik weinig tijd om te verdoen aan "kansloze missies". Als ik tijd moet investeren, wil ik weten of ik kan slagen. Microsoft lukt het niet mij daarvan te overtuigen, erg slechtte ervaringen mee. 

Ik had het eigenlijk afgeschreven, maar gelukkig is daar John Savill. Hij verteld in 10 minuten (korter op 1.5x de snelheid) hoe je kunt zien wat je moet certificeren en hoe je dat kunt doen.


Break it down

In het kort, komt het neer op:
1. Inloggen om Microsoft Learn Microsoft Learn | Microsoft Docs
2. Klik aanmelden, om je aan te melden met het Microsoft account waar je certificaten op hebt.
3. Klik op je profiel foto en ga naar "Profiel
4. Klik op "certificeringen"
5. Link Microsoft Learn aan je certificaten account door op de gepresenteerde link te klikken.
6. Klik verlengen op het certificaat dat binnenkort verloopt.
7. Kijk op die pagina welke lesstof wordt aangeboden.
8. Doe deze lesstof verdeelt over een aantal avondjes.
9. Plan een datum in om het examen af te nemen
- Examen duurt ongeveer 45 minuten
- 28 vragen
- Je mag het vaak overnieuw doen
- Moet 24 uur tussen zitten
- Kan vanuit huis, zonder allerlei draconische maatregelen zoals bij een "proctored" exam; je mag je e-mail lezen etc.
10. Gehaald? Nu is je certificaat weer een jaar geldig vanaf de verloop datum. Dus je wordt niet gestraft als je het certificaat eerder haalt.

Zo simpel is het. Waarom kan Microsoft dit zelf niet zo helder uitleggen?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Breaking: Tailwind Traders acquiers Northwind!

Do it your way

Teletexting and thriving